TÁVIRÁNYÍTÓ SPECIALISTA

Vonalas tel.: (06-1)-338-3160
Email: taviranyitok.shp@gmail.com
 

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Érdekes
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány

Adatok és segédletek távirányítókhoz

 
AEG
AIWA
AKAI
ALCOR
ALIEN
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
CLATRONIC
DAEWOO
DAYTEK
DELTON
DIGI
DIMARSON
EUROSKY
EVELUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
JVC
KEYMAT
LAZER
LG
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
SAMSUNG
SANYO
SEG
SHARP
SONY
T-HOME
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VESTEL
VIDEOTON
WAYTEQ
YAMADA
Adatok és segédletek távirányítókhoz

Ezeken az oldalakon a távirányítók legkülönfélébb adatai, illetve a használatukat megkönnyítő segédletek, valamint további hasznos információkat olvashatnak.

Hogyan láthatjuk távirányítónk működését? (Iphone mobilokon nem látható!)
A legegyszerűbb módja ennek, ha egy kamerás mobiltelefont vagy egy digitális fényképezőgépet hívunk segítségül. Ezekben az eszközökben található képszenzorok a közeli infravörös tartományt is képesek érzékelni - amit az emberi szem már képtelen -, így tökéletesen alkalmasak infravörös jelek detektálási céljára. A távirányítót csak szembe kell helyezni az eszközzel és egy gombot nyomni rajta. A kijelzőn az infravörös LED fehéres felvillanásait tisztán lehet látni még akkor is, ha egy sötétvörös plexilap mögött van. Ez természetesen csak egy gyorstesztnek fogható fel, mellyel a távirányító működése 90%-ban ellenőrizhető. A nyomógombok kopásából eredő problémák is remekül kimutathatóak ezzel a módszerrel, mert esetleg nagyon erősen kell benyomnunk egyes gombokat, hogy a felvillanásokat észlelni tudjuk. A kontakthibákat is felderíthetjük a távirányító "időszakos" működésével. Sajnos lehetnek további hibalehetőségek, melyeket ezzel az eljárással nem lehet kiszűrni. A hibás jelsorozatot a felvillanásokból lehetetlen lenne megállapítani.
Egyes távirányítók nagyon keskeny tűimpulzusokkal működnek és ezek érzékelése is lehetséges a módszerrel.

Infravörös jelek egyszerű tesztje

Miért kezeli egy távirányító a szobában lévő teljesen más típusú készüléket?
Itt egy olyan bosszantó dologról írnék, ami sajnos nem ritkaság. A különböző gyártmányú híradástechnikai berendezéseink távirányítói "összeakadnak".
A legtöbb gyártó távirányítóiban sűrűn használják a µPD6122G-001 típusú IC-t vagy ennek processzoros változatát.
Ennek az integrált áramkörnek külső alkatrészekkel megváltoztatható jelalakjai lehetnek. A lehetőségek száma 65535.
A gyártók eme külső alkatrészek elhagyásával, illetve minimálisra való csökkentésével, a lehetőségek számát is drasztikusan csökkentik. Így előfordulhat, hogy két gyártó is ugyanarra állítja be címzését a távirányítóinak, viszont a tasztatúra bekötése különbözni fog egymástól. Tehát az egyik távirányító a másik gyártmányú készüléket "zavarosan" kezeli. Sajnos kiküszöbölni ezt a hibát csak a készülékek szétválasztásával lehet. Tehát egy másik helyiségbe kell vinni, hogy ne zavarják egymást.
A szerencsétlen módon összetalálkozott TV és DVD között lehet gyakori az ilyen jellegű probléma. A SONY, PANASONIC, GRUNDIG, THOMSON készülékeknél általában nem fordul elő ez a helyzet, mert az alkalmazott távirányító-jelsorozatukat más gyártók nem használják.

Miért nem kezeli rendesen az univerzális távirányító a készülékeimet?
A lap szélén található cikkben megtalálhatja a választ. Röviden leírva, sajnos nem létezik olyan univerzális távirányító, mely minden készüléket kezelne. Az univerzális távirányítókban található chipekben általában fix adatok vannak. Ezeket az alkatrészeket évekkel a felhasználásuk előtt legyártották, ezért az utána megjelent készülékek tökéletes kezelése nem várható el tőlük. A régebbi elavult - de még egyébként jól használható - készülékeket működtető infrajeleket pedig már nem használják fel. Sokan tapasztalják meg a másik jelenséget, hogy a készüléket ugyan kezeli az univerzális távirányító, de nem minden funkcióját képes előhozni. A készülék behangolásához szükséges menük hiánya a legfőbb probléma. Nélküle pedig nem tudunk "életet" lehelni a készülékbe. Jobb megoldás, ha ilyen esetben kifejezetten az adott készülék kezelésére keresünk távirányítót. Az utángyártott távirányítók ezt a szerepkört töltik be. A megjelenésük ugyan más lehet mint az eredeti, viszont funkciók tekintetében tökéletes alternatívája lehet a gyári távirányítónak.

Számítógépes szoftverrel támogatott távirányítók
Az univerzális távirányítók egy részéhez - drágább kivitelek esetén - lemezen szoftvert is mellékelnek, melyet a számítógépre telepítve lehetőség nyílik egy gyártmányon belül konkrét típusra rákeresni. Amennyiben megtalálnánk a listában a készülékeinket, akkor rátöltve a távirányítóra, megoldottnak tekinthetjük a dolgot. A szoftver időnkénti frissítésével aktualizálhatjuk a programot. Sajnos persze nem létezik olyan lista, amely minden készüléket magában foglalna. Tehát hiába vásároltunk drága távirányítót, a kezelni kívánt készülék vezérlése ilyen esetben sem oldódik meg. Főleg HIFI, DVD, házimozi, médialejátszó berendezéseknél van a legtöbb probléma. Az ilyen távirányító megvásárlásához persze alapkövetelmény egy kis számítógépes ismeret. Azt is mérlegelnünk kell, hogy olcsó készülékek vezérlésére mennyit érdemes szánni.

Hiányzik a távirányítójának az elemeket takaró fedlapja?
Sajnos ezeknek a forintos alkatrészeknek a beszerzése nem megoldott. Csak egy másik hibás ugyanolyan távirányítóról lehetne pótolni. Egy roppant egyszerű eljárással viszont valamennyire orvosolhatjuk a problémát. Tulajdonképpen az elemek kipottyanását kell meggátolnunk. A legegyszerűbb megoldás, ha egy régi telefonkártyát vagy hasonló vastagságú hajlékony lemezt vágunk "méretre" és illesztünk pontosan a fedlap helyére. Szigetelőszalaggal megerősítve biztos tartást fog adni.
Az elemek cseréjét amúgyis ritkán kell megejteni.

Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része jogvédett!
!
 
 
 
 
 
 
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva! Cím: 1056 Budapest, Molnár u. 27.