TÁVIRÁNYÍTÓ SPECIALISTA

Vonalas tel.: (06-1)-338-3160
Email: taviranyitok.shp@gmail.com
 

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Érdekes
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány
Segédletek távirányítókhoz
 
AKAI
ALCOR
ALLVIEW
ANTENNA DIG.
BLAUPUNKT
CELCUS
CHIQ
DAEWOO
DENON
DIGI
DIGIHOME
DIMARSON
DYON
DYRAS
ECHOSMART
FUNAI
GABA
GOGEN
GRUNDIG
HISENSE
HITACHI
HORIZON
HYUNDAI
JVC
LG
MANTA
MILLENIUM
NAVON
OK
ONKYO
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
PIONEER
QILIVE
SAMSUNG
SENCOR
SHARP
SMART-TECH
SONY
STARLIGHT
STRONG
T-HOME
TECHNICS
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TESLA
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VIDEOTON
VODAFON
VORTEX
WAYTEQ
YAMADA
YAMAHA

Ezeken az oldalakon a távirányítók legkülönfélébb adatai, illetve a használatukat megkönnyítő segédletek, valamint további hasznos információkat olvashatnak.

Hogyan láthatjuk távirányítónk működését? (Iphone mobilokon nem látható!)
A legegyszerűbb módja ennek, ha egy kamerás mobiltelefont vagy egy digitális fényképezőgépet hívunk segítségül. Ezekben az eszközökben található képszenzorok a közeli infravörös tartományt is képesek érzékelni - amit az emberi szem már képtelen -, így tökéletesen alkalmasak infravörös jelek detektálási céljára. A távirányítót csak szembe kell helyezni az eszközzel és egy gombot nyomni rajta. A kijelzőn az infravörös LED fehéres felvillanásait tisztán lehet látni még akkor is, ha egy sötétvörös plexilap mögött van. Ez természetesen csak egy gyorstesztnek fogható fel, mellyel a távirányító működése 90%-ban ellenőrizhető. A nyomógombok kopásából eredő problémák is remekül kimutathatóak ezzel a módszerrel, mert esetleg nagyon erősen kell benyomnunk egyes gombokat, hogy a felvillanásokat észlelni tudjuk. A kontakthibákat is felderíthetjük a távirányító időszakos működésével. Sajnos lehetnek további hibalehetőségek, melyeket ezzel az eljárással nem lehet kiszűrni. A hibás jelsorozatot a felvillanásokból lehetetlen lenne megállapítani. Egyes távirányítók nagyon keskeny tűimpulzusokkal működnek és ezek érzékelése is lehetséges a módszerrel.

Infravörös jelek egyszerű tesztje

Miért kezeli egy távirányító a szobában lévő teljesen más típusú készüléket?
Itt egy olyan bosszantó dologról írnék, ami sajnos nem ritkaság. A különböző gyártmányú híradástechnikai berendezéseink távirányítói összeakadnak. A legtöbb gyártó távirányítóiban sűrűn használják a µPD6122G-001 típusú IC-t vagy ennek processzoros változatát. Ennek az integrált áramkörnek külső alkatrészekkel megváltoztatható jelalakjai lehetnek. A lehetőségek száma 65535.
A gyártók eme külső alkatrészek elhagyásával, illetve minimálisra való csökkentésével, a lehetőségek számát is drasztikusan csökkentik. Így előfordulhat, hogy két gyártó is ugyanarra állítja be címzését a távirányítóinak, viszont a tasztatúra bekötése különbözni fog egymástól. Tehát az egyik távirányító a másik gyártmányú készüléket zavarosan kezeli. Sajnos kiküszöbölni ezt a hibát csak a készülékek szétválasztásával lehet. Tehát az egyiket másik helyiségbe kell vinni, hogy ne zavarják egymást.
A szerencsétlen módon összetalálkozott TV és DVD között lehet gyakori az ilyen jellegű probléma.
A leggyakrabban akkor fordul elő, ha két DVD-t akarunk használni egy szobában. A SONY, PANASONIC, GRUNDIG, THOMSON készülékeknél általában nem fordul elő ez a helyzet, mert az alkalmazott távirányító-jelsorozatukat más gyártók nem használják.

Miért nem kezeli rendesen az univerzális távirányító a készülékeimet?
A lap szélén található cikkben megtalálhatja a választ. Röviden leírva, sajnos nem létezik olyan univerzális távirányító, mely minden készüléket kezelne. Az univerzális távirányítókban található chipekben általában fix adatok vannak. Ezeket az alkatrészeket évekkel a felhasználásuk előtt legyártották, ezért az utána megjelent készülékek tökéletes kezelése nem várható el tőlük. A régebbi elavult, de még egyébként jól használható készülékeket működtető infrajeleket pedig már nem használják fel. Sokan tapasztalják meg a másik jelenséget, hogy a készüléket ugyan kezeli az univerzális távirányító, de nem minden funkcióját képes előhozni. A készülék behangolásához szükséges menük hiánya a legfőbb probléma. Nélküle pedig nem lehet életet lehelni a készülékbe. Jobb megoldás, ha ilyen esetben kifejezetten az adott készülék kezelésére keres távirányítót.
Az utángyártott távirányítók ezt a szerepkört töltik be. A megjelenésük ugyan más lehet mint az eredeti, viszont funkciók tekintetében tökéletes alternatívája lehet a gyári távirányítónak.

Számítógépes szoftverrel támogatott távirányítók
A drágább univerzális távirányítók egy részéhez szoftvert is mellékelnek, melyet a számítógépre telepítve lehetőség nyílik egy gyártmányon belül konkrét típusokra rákeresni. Amennyiben megtalálja a listában a készülékeit, akkor rátöltve a távirányítóra, megoldottnak tekintheti a dolgot. A szoftver időnkénti frissítésével aktualizálni lehet a programot. Sajnos persze nem létezik olyan lista, amely minden készüléket magában foglalna. Tehát hiába vesz drága távirányítót a kezelni kívánt készülék vezérlése, ilyen esetben sem biztos, hogy megoldódik a probléma. Főleg HIFI, DVD, házimozi, médialejátszó berendezések esetén van nagyobb esély a sikertelenségre. Azt is mérlegelni kell, hogy olcsóbb készülék irányítására mennyit érdemes szánni.

Hiányzik a távirányítójának az elemeket takaró fedlapja?
Sajnos ezeknek a forintos alkatrészeknek a beszerzése nem megoldott. Csak egy másik hibás ugyanolyan távirányítóról lehetne pótolni. Egy roppant egyszerű eljárással viszont valamennyire orvosolhatja a problémát. Tulajdonképpen az elemek kipottyanását kell meggátolni.
A legegyszerűbb megoldás, ha egy régi telefonkártyát vagy valami hasonló vastagságú hajlékony lemezt vág méretre, és illeszt pontosan a fedlap helyére. Szigetelőszalaggal megerősítve biztos tartást fog adni. Az elemek cseréjét amúgyis ritkán kell megejteni.


(c) 2007 Varga András. IR-99 BT. Minden jog fenntartva!