TÁVIRÁNYÍTÓ SPECIALISTA

Vonalas tel.: (06-1)-338-3160
Email: taviranyitok.shp@gmail.com
 

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Érdekes
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány
Különleges távirányítók
 
AEG
AIWA
AKAI
ALCOR
ALIEN
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
CLATRONIC
DAEWOO
DAYTEK
DELTON
DIGI
DIMARSON
EUROSKY
EVELUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
JVC
KEYMAT
LAZER
LG
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
SAMSUNG
SANYO
SEG
SHARP
SONY
T-HOME
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VESTEL
VIDEOTON
WAYTEQ
YAMADA
Egy közkedvelt mikrovezérlővel készült távirányító

Régebben az egyik cégnél lehetett kapni egy nagyon jó minőségű utána gyártott távirányítót. Ezt úgy hívták, hogy COM-széria. Talán néhányan még emlékeznek rá. Volt belőle régebbi és újabb verzió egyaránt. A régebbi verzió hagyományos alkatrészekkel, míg az újabb verzió felületszerelt technológiával készült. Számomra volt ennek a távirányítónak egy különleges előnye. PIC16F57-es mikrovezérlőt használt a jelek generálására, így át lehetett programozni.

A távirányító egyébként műanyag gombozattal készült, a belső gumitasztatúra jó minőségű volt, a ház kellően szilárd, az elektronika felületszerelt megoldású, és megbízható alkatrészekből épült fel. Így ennek a távirányítónak a legtöbbje 10 éven át is gond nélkül működött. Csak időnként kellett a távirányítót megtisztítani, illetve az elemérintkezőket az eredeti helyzetükbe visszaigazítani. Annak idején elég sok távirányítót tudtam így előállítani, melyeket nem lehetett beszerezni. Természetesen itt is szabadon variálható, hogy mely funkció hova kerüljön. Van még néhány példányom ebből a távkapcsolóból, melyeket különleges igények kielégítésére fogok felhasználni.

COM utána gyártott távirányító 1.
COM távirányító előlap nélkül 2.
Az előlap és a gumitasztatúra 3.
Előlap a gombozattal 4.

Az átprogramozás előtt némi hardveres átalakítást is kellett eszközölnöm, de ez pár perc alatt megvolt. Az új program betöltéséhez a PIC programozók körében népszerű PICKIT 2-t használtam a hozzávaló szoftverrel együtt. Az 5-7. képeken ez látható.

PICKIT 2 és a távirányító 5.
PICKIT 2 bekötési pontok a panelen 6.

PICKIT 2 szoftver 7.
NEC protokoll kijelző egység 8.

A 9. képen látható az átprogramozás után a távirányító által kibocsájtott jelek. Mivel a jelalakok bizonyos szakaszai a markerek segítségével megmérésre kerültek és ezek nem voltak valami pontosak a szoftver időzítéseihez képest, ezért a rezonátort kicseréltem egy quartz-ra. Az alsó jelalak már ezzel készült, amin látható is, hogy pár mikroszekundum pontosságra megközelítette az ideális értékeket.
A ciklusidő értéke a szimuláció futtatásakor 108,001ms volt. Nyilván a felső hullámforma pontatlansága betudható a 4MHz-es rezonátornak, mely így is 1% alatt van. A quartz oszcillátorral elért pontosság ennél bőven egy nagyságrenddel nagyobb.

Az átprogramozás utáni jelalakok 9.

Így lehet szinte hajszálpontos jelsorozatokat kibocsájtó távirányítókat készíteni speciális eszközök számára. Amennyiben a vevőegység mikrovezérlőjében futó programot is precízen megírják, akkor akár be is szűkíthetnénk megfelelő keretek közé a kiértékelésre kerülő jelek tartományát. Ez esetben pedig amennyiben a feltételeknek nem tesz eleget a távirányító, akkor egyszerűen süket fülekre talál a vevőben. Így el lehet kerülni az egyszerű jelalak átmásolásokat, mivel a legtöbb ilyen funkcióval rendelkező speciális távirányító szoftver és hardver része nem elég jó ahhoz, hogy nagy pontossággal vissza tudja sugározni a jeleket.
A hétköznapi példánál maradva nem egy készülék van, mely pontosabb jeleket igényel, és így az egyszerűbb és olcsóbb univerzális, valamint szoftveres úton feltölthető távirányítók sem tudják ezeket a készülékeket megfelelően működtetni. Ilyen esetben a legkönnyebb azt mondani, hogy biztos a készülék vevőegysége a hibás.
Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része jogvédett!
!
 
 
 
 
 
   
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva! Cím: 1056 Budapest, Molnár u. 27.