TÁVIRÁNYÍTÓ SPECIALISTA

Vonalas tel.: (06-1)-338-3160
Email: taviranyitok.shp@gmail.com
 

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Érdekes
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány
PIC mikrovezérlővel megvalósított eszközök
 
AKAI
ALCOR
ALLVIEW
ANTENNA DIG.
BLAUPUNKT
CELCUS
CHIQ
DAEWOO
DENON
DIGI
DIGIHOME
DIMARSON
DYON
DYRAS
ECHOSMART
FUNAI
GABA
GOGEN
GRUNDIG
HISENSE
HITACHI
HORIZON
HYUNDAI
JVC
LG
MANTA
MILLENIUM
NAVON
OK
ONKYO
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
PIONEER
QILIVE
SAMSUNG
SENCOR
SHARP
SMART-TECH
SONY
STARLIGHT
STRONG
T-HOME
TECHNICS
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TESLA
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VIDEOTON
VODAFON
VORTEX
WAYTEQ
YAMADA
YAMAHA

Itt szeretnék bemutatni az előző menüpontok folytatásaként egy µPD6122G-001 IC szimulátor távirányítót. A távirányító képes minden címet és parancsot előállítani. Működhet egylövéses és folyamatos módban. Ezen felül azokat a parancsokat is kiadja, amelyeket csak mikrovezérlős távirányítók generálnak.

A távirányító gyakorlatilag nélkülözhetetlen azokban az esetekben, amikor egy készüléknek az eredeti távirányítója vagy annak helyettesítője sem beszerezhető de tudjuk, hogy a µPD6122G-001 IC jelalakja vezérli és meg akarjuk vele keresni a készülék összes funkcióját. A dekóder LCD kijelzőjén követhetünk nyomon mindent. Ezután már ennek a két eszköznek a segítségével a megtalált funkciókat a már említett táblázatba tudjuk rendezni. Ez a táblázat egyértelmű segítség az adott készülék távirányítójának majdani elkészítésében. A távirányító segítségével gyerekzáras TV-ket tehetünk működőképessé, melyet az eredeti távirányító hiánya miatt egyáltalán nem tudnak használni. Szervizek elsősorban a készülékek szervizmenüjét hívhatják elő vele. Sok TV egy a távirányítóján nem található parancs segítségével lép ebbe a funkcióba. Vigyázat! Ide a készülék szervizkönyve hiányában csak jól felkészült szakemberek nyúljanak! Mindenkinek tanácsolnám aki ezzel a távirányítóval "játszik", hogy főleg TV-nél ne menjen bele olyan menüpontba, amely a TV leírásában nem szerepel vagy a megjelenített funkció neve utalhat valamilyen "SERVICE" beállítási lehetőségre. Szerencsére DVD-nél eddig még nem találkoztam ilyennel. Egyébként legtöbbször a készülék hálózati gombjának a kikapcsolásával ebből ki is lép. A távirányító használata során esetlegesen fellépő károkért felelősséget nem vállalok! Nagyon sok berendezés távirányítója működik a µPD6122G-001 IC-vel. A kivétel a SONY, PANASONIC, JVC, THOMSON, DAEWOO készülékek, melyek saját jól bevált infrarendszerét használja. Bár már az utóbbi két gyártónál is találkoztam a szóban forgó jelekkel. Azoknak lehet nagyon hasznos segítőtárs, akik kicsit mélyebben foglalkoznak a távirányítók és a készülékek lelkivilágával. Az utóbbi időkben már nem nagyon használtam, mert már nincsen annyi különféle ismeretlen gyártmányú készülék, amelyeknél fel kellene deríteni, hogy milyen jelekkel működne.

A távirányító működésének leírása:

A távirányító képe lejjebb látható.
Célszerű az IC PDF dokumentációját áttekinteni előtte. A 2-es számrendszer ismerete alapfeltétel.
A szimulátor távirányító egy COM3086-os távirányító átprogramozásával és némi átalakításával jött létre. A gombok mennyisége és felirata is megfelelt a célnak. Esetleg saját magunk a feliratokat módosíthatjuk a jobb érthetőség kedvéért, de szerintem rövid idő alatt memorizálhatóak a funkciók.
A távirányítóba jó minőségű elemeket (2 db. AAA) helyezzünk! A RESET gomb megnyomásával (legfelső sor piros gomb) rögtön alaphelyzetbe hozhatjuk.
Az alaphelyzet a C1=0 C2=255, egylövéses mód, szinkron mód, a parancsok száma pedig
0-15
tartományba esik. Mivel a távirányítón csak 16 darab számgomb van, ezért látszólag nehéz 256 féle parancsot előállítani. Ezt csak úgy lehet, hogy a parancsbyte felső négy bitjét manuálisan kapcsolgatjuk. Az alsó négy bit pedig rögtön számgombok formájában áll a rendelkezésünkre. A kék színű gomb a D4-es bitet változtatja (+16). Ez a számgombok alatt helyezkedik el. Tulajdonképpen egyéni ízlés dönti el, hogy 16X16-os vagy 8X32-es formában gondolkodunk. Egyszer megnyomva a D4-es gombot a 16-31-es parancsokat lehet elérni amennyiben a többi 0-án áll. A 0-ás gomb a számtasztatúra részen a jobb alsó sarokban van. Ennek magyarázata az, hogy a gombok feliratai a helyükön lesznek. Később a használat során sokszor egy összeadással "vakon" is beállítható egy parancs. Az alábbi táblázat segít eligazodni a beállításban.


1. táblázat

2. táblázat

Tovább haladva a sárga gomb a D5-öst (+32), a zöld a D6 -ost (+64), a piros pedig a D7-es bitet (+128) állítja 1-be. Minden további nyomásra szintet vált. Viszont ide beiktattam egy prioritási sorrendet. Ennek röviden az értelme az, hogy ne kelljen teljesen binárisan kapcsolgatni a szinteket, hanem egy részét automatikusan végezze. Ezzel a parancsok folyamatos kiadási sorrendje is gyorsabb. Pontosabban arról van szó, hogy például a D4 és D5 bitek bekapcsolása után, tovább lépve a következő 16 parancsra, ne kelljen ezeket kikapcsolni miután a D6-ost bekapcsoltuk. Vagyis a
D6-os bit bekapcsolásával automatikusan nullázódik az alatta lévő D5-ös és D4-es bit. A D7-es bekapcsolásakor pedig az alatta lévő 3 bit vált 0-ba. Tehát egy magasabb számú parancs kiadásakor mindig a megfelelő legmagasabb bit bekapcsolásával kezdjük és úgy haladjunk lefele. Ezért írtam a színes gombokhoz a bit decimális megfelelőjét. Példaként a 168-as parancsot szeretnénk kiadni. Ekkor fejben is kiszámolható, hogy ez a 128+32+8 összege. Így a D7-es bitet bekapcsoljuk, amely kapásból nullázza az alatta lévőket, majd a D5-öst is megnyomjuk. Ekkor már 160-nál tartunk vagyis a 0-ás gombon a 160. parancs található. Nincsen más teendőnk csak a 8-as gombot megnyomni.
Az 1. táblázatban látható a parancsok intervallumában színesen ábrázolva, hogy a µPD6122G-001 IC mely parancsokat képes kibocsátani. A táblázatban nincsen megjelölve az összesen 6 darab kettősgomb megnyomásakor kiadott parancs száma. A következő oszlopokban a felső 4 bit összes kombinációja látható. Színesen jelölve van a prioritás miatti automatikus kapcsolgatás. Ezt konkrétan a 2-es táblázatban lehet látni. Rátérnék a többi funkcióra is. A legfelső sorban a már megismert RESET-en kívül van még kettő nyomógomb. Ezek a parancsbyte legfelső négy bitjét törlik vagy 1-be állítják. Vagyis a legfelső parancsok (240-255) egyetlen gombnyomással elérhetővé válnak. Nem kell bekapcsolnunk sorban a D7-et, D6-ot, D5-öt és D4-et. A másik gomb ezeket a biteket rögtön alaphelyzetbe hozza. A lényeges eltérés a két RESET között az, hogy ez utóbbi nem állítja alaphelyzetbe a címeket. A távirányító alsó soraiban található C1-es gombbal lehet a Cím1-et növelni és csökkenteni. Amennyiben az alaphelyzetből indulunk ki, akkor C1 növelésével C2 automatikusan csökken. Ez a szinkron üzemmód. Ilyenkor C2 megnyomásával nem tudunk a kibocsátott jelalakba beavatkozni. Mivel nagyon sok készülék távirányítójában a C2 módosítására nem használnak fel alkatrészt, ezért sokszor sikerrel járhatunk, ha szinkron módban végig pásztázzuk a 256 lehetőséget, címenként több számgombot is megnyomkodva. Ez azért kell, mert nem biztos, hogy a készülék egy parancsra reagál valamit. Amennyiben több gombot is megnyomunk, úgy nagyobb az esélye a készülék valamelyik funkciójának eltalálására. Értelemszerűen aszinkron üzemmódban a C1-től függetlenül lehet állítani a C2-öt bármelyik irányban. A C1 is tetszés szerint módosítható. Viszont ha visszakapcsolunk szinkron módba, akkor C2 ugrik a C1 byte 1-es komplemensére. Az 1/CONT funkció az egylövéses és folyamatos mód váltását végzi. Az egylövéses mód jelalakját az RC-IC menüpontban már láthatták. A távirányító a fő jelalak kisugárzása után már csak ezeket adja ki 108ms-onként. Folyamatos módban mindig leadja a teljes jelsorozatot ciklusonként. A távirányító bármilyen címen tartja a 108ms-os ciklusidőt. Amennyiben az eredeti IC-t kell szimulálni, akkor az alábbi eljárást kell követni.
1. Az általános RESET után állítsuk be a megfelelő címeket és módot!
2. A számgombok növekvő sorrendbe történő nyomogatásával a 0-15-ig terjedő parancsokat adjuk le.
3. A D4-es (kék) gombot egyszer lenyomva ismételjük meg az előző műveletet! Ekkor 16-31 között pásztázunk.
4. A D6-os (zöld) gomb egyszeri lenyomásával a 64-79 közötti parancsokat állíthatjuk elő.
5. A D4-es (kék) gomb megnyomásával a 80-95 közötti parancsokat kapjuk.


uPD6122G-001 IC szimulátor távirányító
Az elképzelt feliratok
COM3086-os távirányító
Az adott távirányító feliratok

A távirányító paraméterei:

Tápfeszültség: 3V
Áramfelvétel: kb. 20µA
Közvetlen parancsok száma: 16
Cím1 tartomány: 0-255
Cím2 tartomány: 0-255
Parancs tartomány: 0-255
Felső bitek: beállítási és törlési lehetősége
Ciklus: egylövéses és folyamatos
Címváltási mód: szinkron és aszinkron

(c) 2007 Varga András. IR-99 BT. Minden jog fenntartva!