TÁVIRÁNYÍTÓ IC-k

Vonalas tel.: (06-1)-338-3160
Email: taviranyitok.shp@gmail.com
 

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Érdekes
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány

Távirányítókban használatos integrált áramkörök

 
AEG
AIWA
AKAI
ALCOR
ALIEN
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
CLATRONIC
DAEWOO
DAYTEK
DELTON
DIGI
DIMARSON
EUROSKY
EVELUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
JVC
KEYMAT
LAZER
LG
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
SAMSUNG
SANYO
SEG
SHARP
SONY
T-HOME
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VESTEL
VIDEOTON
WAYTEQ
YAMADA
Távirányítókban használatos IC-k

A µPD 6121/22G-001 integrált áramkör

Talán a sort azért kezdeném ezzel, mert nem mai keletű ez a NEC gyártmányú IC, mégis előszeretettel alkalmazzák jelenleg is.
A TV, VCR, SAT, DVD és HIFI távirányítók valamint a hordozható eszközök jó részébe is ez az integrált áramkör vagy ennek a processzoros változata került. Ahhoz, hogy az alábbi táblázatot majd tökéletesen megértsük ejtenék pár szót erről. Ez a táblázat pontosan definiálja egy ilyen IC-vel felépült távirányító összes nyomógombjához tartozó jelsorozatot. A táblázat segítségével egyszerűen összehasonlíthatjuk több távirányító paramétereit. Később akár újra előállíthatjuk a jelsorozatot egy MICROCHIP gyártmányú PIC16F627A vagy más hasonló mikrovezérlő segítségével. A mikrovezérlőben a µPD6122G-001 szimulációjának a programja van. Ebbe a programba csak bele kell helyezni a táblázatban lévő adatokat és máris az eredeti távirányítóval egyező jelsorozatot kapjuk a kimeneten.


1. kép (A táblázat csak egy részlete az egésznek)
Megjegyzés: A táblázatban szereplő távirányítók címei egyébként azonosak. Itt látható pontosan melyik távirányító hogyan kezelné a másik készüléket. Az esetleges azonosság is kiderülne.

Szóval az IC népszerűségének talán egyik fő oka az alacsony árában keresendő. A másik ok lehet, hogy jól megkonstruált alkatrészről van szó. A tápfeszültsége 2-3,3V között lehet. Fogyasztása roppant alacsony. A µPD6121G-001-hez 32 billentyűt, a µPD6122G-001-hez maximum 64 darab nyomógombot lehet csatlakoztatni. Az IC-nek egyébként van egylövéses és folyamatos üzemmódja is. A mellékelt PDF dokumentációból egyértelműen kivehető a kettő közti különbség. A táblázat legelső sorában található a készülék gyártmánya illetve a távirányító egyéb jellemzői. Ezek közt az utolsó sorban már látható, hogy az IC milyen módban működik.


2. kép (A µPD6122G fő jelalakja)
3. kép (A µPD6122G további jelalakja egylövéses módban)

Az alább leírt decimális cím és parancsszámok a szám 8 bites bináris változatának értendők! A híradástechnikai berendezések vezérléséhez a kiadott 32 bites kód tökéletesen elegendő. Ezt tovább bontva 16 bit a cím és 16 bit az adatinformáció. A 16 bit cím még tovább bontható két 8 bites részre. Én az egyszerűség kedvéért csak Cím1 és Cím2-nek, rövidítve C1 és C2-nek fogom nevezni. A C1 byte diódákkal állítható be. Ez azt jelenti, hogy a jelsorozatban alapvetően minden bit állása 0. Amennyiben a KI/O0-KI/O7 lábakra diódákat helyezünk és a CCS bemenetre kötjük őket, akkor a megfelelő bit a jelsorozatban 1-re áll. Tehát C1-nek 256 kombinációja van. Kicsit bonyolítja a helyzetet a második cím. Ugyanis C2 alaphelyzetben a C1-nek az 1-es komplemense vagy logikailag az inverze. Viszont amennyiben a KI/O0-KI/O7 lábakat egy ellenállással a tápra kötjük, akkor ezek a bitek a C2-ben mégsem invertálódnak. Vagyis elméletileg a C2 beállítására is 256 lehetőségünk van. Így összesen 65536 különböző lehetőség lenne. Csak azért lenne, mert nem raknak „fölösleges” alkatrészeket egy távirányítóba. A fent említett DVD távirányítók túlnyomó részében, melyekben ez az IC dolgozik, semmilyen címet befolyásoló alkatrész nincs. Vagyis C1=0 C2=255. Amennyiben mégis szánnak egy diódát erre, akkor C1=1 C2=254 vagy C1=2 C2=253 továbbá C1=4 C2=251 stb. Rögtön láthatjuk, hogy amennyiben a két cím összege 255, akkor nem használtak felhúzó ellenállást a C2 módosítására. Egy darab felhúzó ellenállást kötve mondjuk a KI/O1 lábra C1=0 C2=253 címzést kapunk. Egyébként, mint a parancsbiteknél itt is a byte legkisebb bitje kerül először kisugárzásra (LSB-MSB). Természetesen hiába szerepel a távirányítókba ugyanaz az IC, mégsem lehet tehát irányítani egy másik készüléket vele, mert a címzés más lehet.

Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része jogvédett!
!
 
 
 
 
 
További oldalak: 1-2
 
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva! Cím: 1056 Budapest, Molnár u. 27.