TÁVIRÁNYÍTÓ SZERVIZ

Mobil : +36-30-756-2289
Vonalas tel.: (06-1)-338-3160

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Érdekes
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány
Néhány szó a mini LCD TV és hordozható DVD fóliatasztatúrás távirányítóiról
 
AKAI
ALCOR
ALLVIEW
ANTENNA DIG.
BLAUPUNKT
CELCUS
CHIQ
DAEWOO
DENON
DIGI
DIGIHOME
DIMARSON
DYON
DYRAS
ECHOSMART
FUNAI
GABA
GOGEN
GRUNDIG
HISENSE
HITACHI
HORIZON
HYUNDAI
JVC
LG
MANTA
MILLENIUM
NAVON
OK
ONKYO
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
PIONEER
QILIVE
SAMSUNG
SENCOR
SHARP
SMART-TECH
SONY
STARLIGHT
STRONG
T-HOME
TECHNICS
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TESLA
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VIDEOTON
VODAFON
VORTEX
WAYTEQ
YAMADA
YAMAHA

Az elmúlt időkben a technika rohamos fejlődésének vagyunk szemtanúi. Elszaporodtak a hordozható ketyerék, melyek a miniatürizálás és a teljesítményfelvétel csökkenésének az eredményei.

Ide tartoznak például a hordozható DVD lejátszók, a 7”-os LCD TV-k és egyéb más termékek.
Ezek távirányítói sem kerülték el a zsugorodást. A nyomógombokat már nem egy felnőtt emberre méretezték, hanem inkább a fiatalok apróbb műszaki beállítottságú érzékeny kezeire.
A fogyasztói társadalom már nagyon érezteti a hatását, mivel ezek a távirányítók talán a 2 évet sem húzzák ki. A távirányító nélkül viszont a készüléket nem lehet kezelni tökéletesen vagy egyszerűen csak kényelmetlen.

A távirányítót javításkor általában csak a fólia felőli oldalról lehet szétszerelni. Tehát a billentyűzetet óvatosan fel kell tépni, mert alatta vannak a süllyesztett csavarok. A nyomtatott áramkör ilyenkor már látszik. A másik oldalon helyezkednek el a többségében felületszerelt alkatrészek. A billentyűzet gyors felszedésével sokszor az érintkezőrétegek leválhatnak róla, vagy a fólia szakad el. Tehát nem lehet ezt a műveletet sokat ismételgetni, mert teljesen tönkremegy. Egyébként a használat során elég hamar leamortizálódik a membrán. A végén már csak a körmünk hegyével tudunk kapcsolni, míg legvégül beszakad a fólia. Egyetlen előnye a fóliatasztatúrának, hogy ha ráborul valamilyen folyadék, az nem szivárog rögtön be a nyomógombok melleti résen, ugyanis itt nincsen ilyen. A különlegesen vékony nyomtatott áramkörre forrasztott alkatrészek lábai a panel instabilitása miatt könnyebben elválnak. Ezek a távirányítók emiatt hajlamosak a kontakthibára. A távirányítókban sokszor az
RC-IC menüben szereplő µPD6122G-001 integrált áramkör valamelyik változata található. Az IC címzési lehetőségének nagy száma miatt kevés az esélye annak, hogy valamelyik univerzális távirányítóban a megfelelő jelet megtaláljuk. Ezért célszerű még működöképes állapotában egy másik távirányítót készítettni, mert az ehhez hasonló távirányítók pótlása nagyon problematikus.

Az alábbiakban egy NOVA gyártmányú 7" LCD TV távirányítójának végstádium utáni képei szerepelnek. Jól látható a fóliatasztatúra sérülése körülbelül 3 év használat után. A nyomtatott áramkörön pár alkatrészen kívül látható a kiöntött CHIP. Ebben az esetben ugyan jó, de a tasztatúrával nem lehet semmit kezdeni. Ez a távirányító egy másik képében éledt újjá. 

(c) 2007 Varga András. IR-99 BT. Minden jog fenntartva!