TÁVIRÁNYÍTÓ JAVÍTÁS

Vonalas tel.: (06-1)-338-3160
Email: taviranyitok.shp@gmail.com
 

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Érdekes
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány
Érdemes javítani?
 
AKAI
ALCOR
ALLVIEW
ANTENNA DIG.
BLAUPUNKT
CELCUS
CHIQ
DAEWOO
DENON
DIGI
DIGIHOME
DIMARSON
DYON
DYRAS
ECHOSMART
FUNAI
GABA
GOGEN
GRUNDIG
HISENSE
HITACHI
HORIZON
HYUNDAI
JVC
LG
MANTA
MILLENIUM
NAVON
OK
ONKYO
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
PIONEER
QILIVE
SAMSUNG
SENCOR
SHARP
SMART-TECH
SONY
STARLIGHT
STRONG
T-HOME
TECHNICS
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TESLA
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VIDEOTON
VODAFON
VORTEX
WAYTEQ
YAMADA
YAMAHA

Itt olyan hasznos tanácsokat olvashat, amelyeket igencsak érdemes megfontolni.
A javítást válasszuk vagy vegyünk újat? A legtöbbször ez a kérdés.

Mikor érdemes javítani?
Nagyon sok olyan távirányító van, amelyet bizonyos idő után nem érdemes javítani.
Itt a fő hangsúly a nem érdemes kifejezésen van. A legtöbb szerviz szíves örömest bevesz olyanokat is a javítandók sorába, melyeket én már nem tartok erre érdemesnek és elvből be sem vállalok. Főleg az olyanokat, amelyek gumitasztatúrás kivitelben készültek és már nagyon erősen kell nyomkodni a gombokat, hogy működésre bírjuk. Mivel gyakorlatilag semmilyen távirányítóhoz nem kaphatóak alkatrészek, illetve mechanikai részek, ezért házilagos orvoslásuk sikere nem sokáig fog tartani.
Itt teljesen fölösleges az olyan amatőr beavatkozás, mint alufólia felragasztása vagy különlegesnek mondott paszták és grafit spray-k használata. Ezek mind időleges megoldások. Nem beszélve arról, ha nem szakember nyúl bele. Még a jól javítható távirányító is mehet a kukába ilyen beavatkozás után. Sajnos hihetetlen sok kókler tevékenykedik a javítás szakmában.
A Youtube-on is van pár videó, ahol javítási "fogásokat" mutatnak be, de én ezt senkinek nem ajánlanám. Az utóbbi időkben hihetetlen mértékben csökkent az eredeti távirányítók minősége. Mára 3-4 év lett a használhatósági idejük. Nem csoda tehát, hogy ennyi idő után mind elektromosan, mind mechanikusan olyan állapotba kerülnek, melynél egy esetleges javítás szintén fölösleges kiadás lenne, mert a hosszabb távú működésük nem garantált. Itt hangsúlyoznám ki még egyszer, hogy törött házú, szakszerűtlenül szétszedett, ezért mechanikailag "roncs" távirányítóval, valamint kontár munkával "javított" távirányítóval nem foglalkozom. Ezeket csak egy új távirányító könnyebb elkészítéséhez használnám fel. Természetesen azért létezik rengeteg más típus is, amely éveken keresztül használható tovább a javítás után.

A legbosszantóbb dolog
Ez nem más, mint a szakszerűtlen beavatkozás királya, vagyis a nyomtatott áramkör megcsiszolása. Az ilyen beavatkozás után a még javítható távirányító is végképp tönkremegy.

1. 2.

Az 1. képen ránézésre talán észre sem venni, de mindenesetre már egyes helyeken gyanús a rézfólia natúr feltűnése. Jó szemmel már azt is ki lehet szúrni, hogy feltűnően karcos a nyomtatott áramkör forrasztási oldala. Az igazi meglepetés csak a panel átvilágítása után látható. A rézfólia felett ugyanis található egy másik vezetőréteg, melyet karbontintával hoznak létre, és ugyanaz a szerepe, mint a rézfóliának. Vagyis a nyomtatott áramkör egyes elemeit köti össze alacsony ellenállású megoldással. Ennek a rétegnek a csiszolása pillanatok alatt a réteg számtalan szakadásával jár, ami teljesen tönkreteszi a tasztatúra mátrixának az összekötéseit. Emiatt ezek a gombok, vagyis funkciók kiesnek a működésből, és már nem is állítható helyre a dolog. A 2. képen nagyítva is látható a radikális beavatkozás végeredménye.

CHIP-CHIP

Sajnos megjelentek olyan távirányítók, főleg DVD és házimozi valamint hordozható készülékek távirányítói, amelyeket gyakorlatilag lehetetlen megcsinálni, ha a központi chip tönkremegy. Elméletileg persze van megoldás csak túl sok időt és energiát kellene befektetni a javításba.
Egy teljesen új kis mikroáramkört kellene a régi helyére bekötni, de ennél vannak gyorsabb és olcsóbb megoldások is.

3.
4.

Az 3. képen a kemény műgyantával leöntött chip tönkrement. Mivel a chip tokozott változatának a beforrasztási lehetőségét elvették azzal, hogy nem képeztek ki a nyomtatott áramkörön erre megfelelő helyet, így nem lehet kicserélni. A 4. képen látható megoldás már szerencsésebb, mivel egy ügyes megoldással a műgyantával leöntött chipet le tudjuk "radírozni" a panelről, így már a chip tokozott változatát gond nélkül be lehet forrasztani. Amennyiben már nem tudjuk beszerezni a megfelelő alkatrészt, akkor is jobb helyzetben vagyunk, mivel ki tudjuk mérni, vagy sakkozni, hogy az adott nyomógomb két érintkezője az IC melyik bemenetére kapcsolódik. Az 3. képen látható esetben ezt nem tudjuk meg. A bemenetek pontos ismeretével pedig az IC adatlapjában megtalálható, hogy milyen számú parancsot ad ki az érintkezők záródásakor. A parancsszámok birtokában pedig az új távirányító elkészítése válik egyszerűbbé. Sok esetben az IC működőképes marad, de a vékony panel törik, vagy reped el valahol. Így a gombok egy része működik, másik része nem. A működő gombok jeleit egy speciális műszerrel gyorsan be lehet tárolni a számítógépbe. A nem működő gombok egy részét ideiglenes összehuzalozással fel tudjuk éleszteni legalább addig, míg a kódok eltárolásra kerülnek. A nagyon sérült érintkezőknél pedig marad a fentebb említett kisakkozás. Így amennyiben szerencsénk van, akkor az összes nyomógomb parancsait megismerjük, amivel egy teljes funkcionalítással bíró távirányítót tudunk készíteni.

Addig ne dobja el a rossz távirányítóját, míg a pótlása nem rendeződött!

Végezetül pár jó tanács:

1. Csak jó minőségű elemeket használjon!
A gyenge minőségű elemek kifolyhatnak. Az erősen korrodáló anyagok szétmarják az elem érintkezőit, valamint a nyomtatott áramköri lapot az alkatrészekkel együtt. Másik távirányítóból kivett elemekkel ne próbálják ki az új távirányítót, mert megtévesztő lehet! Ugyanis egyes távirányítók alacsonyabb, míg mások magasabb küszöbfeszültségen indulnak. Tehát az egyik távirányító működhet, a másik nem, ugyanazokkal a lemerülő félben lévő elemekkel.

2. Ne tegyen a távirányítójába akkumulátort!
Az akkumulátorok névleges feszültsége 1,2 V. Sorba kapcsolva őket jelentős feszültség eltérés keletkezik az elemekhez viszonyítva. Tehát hamarabb lecsökkenhet arra a küszöbszintre, ahol a távirányító már nem, vagy bizonytalanul működik. Az akkumulátorok használatának itt ráadásul semmi értelme, mert a távirányítók fogyasztása igen csekély, így az akkumulátor gyakorlatilag nincsen kihasználva.

3. Vigyázzon, hogy a távirányítóba ne kerüljön ragacsos anyag! (Kóla, kávé, szörp stb.)
Ezek az anyagok rögtön működésképtelenné teszik, vagy az élettartamukat rövidítik meg.
Mivel manapság egy eredeti távirányító élettartama a fentebb említett 3-4 év, ezért a bekerülő nemkívánatos anyagok ezt akár meg is felezhetik. A nyomógombokon található vékony grafitos vezetőréteget szedik fel, valamint a nyomtatott áramköri lap vezető rézfóliáit marhatják szét.

4. Lehetőség szerint ne sűrűn essen le!
A távirányítókban vannak olyan alkatrészek, műanyag stiftek, amelyek nem bírják az erősebb mechanikai sérüléseket. Az esések során legtöbbször az alkatrészek lábai törnek le. A műanyag tartók megrongálódása a panel elmozdulásával járhat, vagy a távirányító egyszerűen szétesik.
A sok szétesés pedig az távirányító két felét összetartó kis karmocskákat pattintják le, így már nem lehet a távirányítót rendesen összerakni. Jöhet a cellux.

5. Ne kerülje el a távirányító használatát!
A készülékeken található nyomógombok nem bírják a mindennapos használatot. Ezek meghibásodása esetén a javításuk egy távirányító árának többszörösébe kerülhet. Amennyiben mégis sikerül a készülékhez távirányítót szerezni, de az nem működne, akkor elsősorban ellenőrizzük le, hogy a készüléken található kezelőgombok síkban vannak-e! Ugyanis a beesett, beszorult, beragadt kezelőgomb miatt a távirányító nem fog működni, mert a készüléken lévő gomboknak prioritása van a távirányítóval szemben. Legalábbis sok régebbi típusnál.

További kérdésekkel is megkereshetnek!

(c) 2007 Varga András. IR-99 BT. Minden jog fenntartva!